Categorie: kennisbank
Datum:

Slaapprobleem VS Slaapstoornis

Slaapprobleem VS Slaapstoornis

Slaapproblemen en slaapstoornissen worden soms door elkaar gebruikt, maar ze hebben een verschil in betekenis.

Slaapproblemen


Slaapproblemen verwijzen naar moeilijkheden bij het in slaap vallen, doorslapen, vroeg wakker worden of niet uitgerust wakker worden. Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door stress, slechte slaapgewoonten, medische aandoeningen of levens stijlfactoren waaronder ons eetgedrag, lichaamsbeweging en alcoholgebruik. 

Zijn uw klachten er maar kort en hebben deze geen invloed op uw dagelijkse bezigheden, dan spreken we van een slaapprobleem.

Slaapstoornis

Een slaapstoornis daarentegen is een medische aandoening die de kwaliteit, duur en regelmaat van slaap beïnvloedt. Er zijn verschillende soorten slaapstoornissen zoals slapeloosheid, slaapapneu, narcolepsie en rusteloze benen syndroom, die allemaal specifieke oorzaken en symptomen hebben en vaak een medische behandeling vereisen. Pas wanneer klachten een langere tijd voorkomen en aanhouden en gevolgen hebben voor uw dagelijkse bezigheden overdag dan spreken we van een slaapstoornis.

Kort samengevat, slaapproblemen zijn de algemene moeilijkheden met slapen, terwijl een slaapstoornis een specifieke medische aandoening is die de slaap beïnvloedt. Als je regelmatig problemen hebt met slapen, is het raadzaam om dit met je arts te bespreken voor een juiste diagnose.


Tags:

Recente Artikelen

Wat is Honokiol?
Weetjes

Wat is Honokiol?

Leola
13 Apr 2024

De magnoliaschors (Magnolia Bark) is een medicinale plant die soms wordt aangeduid met de botanische naam Magnolia officinalis, evenals met de traditionele namen Houpo of Hou Po.

Slaap & gezondheid

W
13 Apr 2024

Slaap is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn. 
Tijdens de slaap herstelt ons lichaam en worden belangrijke processen in gang gezet, zoals het versterken van het immuunsysteem, het consolideren (verankering) van gebeurtenissen in het langetermijngeheugen en het reguleren van emoties. 

Voldoende slaap kan ook helpen bij het verbeteren van concentratie, stemming, en algemene cognitieve functies zoals waarnemingen, aandacht, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden. 

Het ontbreken van voldoende slaap kan leiden tot vermoeidheid, verminderde concentratie, prikkelbaarheid en kan zelfs het risico op bepaalde gezondheidsproblemen verhogen. Daarom is het belangrijk om genoeg kwalitatieve slaap te krijgen om je lichaam en geest gezond te houden.Het is daarom belangrijk om te streven naar een goede slaapkwaliteit en voldoende uren slaap per nacht. Het wordt aanbevolen voor volwassenen om 7-9 uur slaap per nacht te krijgen.